måndag 19 december 2011

Film från Releaseparty i Malmö

Här kommer film 1 från Releasepartyt i Malmö 16 december 2011. Filmen innehåller uppläsning av boken Ingmar Bergman kände aldrig skuld, presentation av ett par karaktärer i boken och introduktion till Bielke von Sydows författarjag.

måndag 28 november 2011

Författare- Myt- Varumärke Bielke intervjuar Ranelid



Björn Ranelid talar till mig i samma takt som en kulspruteeld, svarar på frågor som inte hunnit bli ställda när jag får en halvtimmes telefonintervju med honom i slutet av november 2009. Han gör samma uttalande som jag hört honom säga i TV-intervjuer. Pratar högtidligt och obesvärat om alla evenemang han besöker, om hur eftertraktad han är..

”Titta på min uppdaterade hemsida, ta ett djupt andetag och ta fram din svettduk, du kommer att behöva den när du läser hur mycket jag gör.”

Ranelid ger mig tips om hur jag ska leva mitt liv för att bli en framgångsrik författare .

”Lev sunt, ut och rör på dig, gå powerwalks, en sund kropp skriver bättre böcker.”

Han förklarar i lika hög hastighet hur svårt det är för både etablerade och oetablerade författare att slå sig fram i Sverige i dag, där förlagen ratar de flesta som inte redan är kända namn.

”Det är ett helt kosmos mellan utgiven bok och skriven text, ett intergalaxtiskt stort avstånd.”

Han raljerar över

tisdag 22 november 2011

Självbiografin som läkemedel?


Den första upplagan av Patrik Sjöbergs avslöjande självbiografi om sexuella övergrepp i idrottens värld, Det du inte såg (2011), sålde slut på mindre än två veckor. Sjöberg är inte den enda som skriver självbiografi; i bokhandel och på bibliotek finns det hyllmeter efter hyllmeter.

Jag undrar: varför skriver man självbiografier och varför läser vi dessa?  Jag är själv författare. Vad skriver jag för något? För jag skriver inte självbiografiskt, eller gör jag det?

-        Boken handlar om frigörelse från skuld, Helena som är skyldig till sitt ena tvillingbarns död tar beslutet att ändå fortsätta med sitt liv. Hur gör hon det? Vad händer och vilka relationer blir viktiga? Hur bearbetar hon skulden som är oförlåtlig? Detta handlar boken om.
-        Det låter spännande, jag gillar verkligen titeln ”Ingemar Bergman kände aldrig skuld”, handlar det om Ingmar Bergman?

måndag 7 november 2011

Lost in translation

Begreppet översättning kan begrundas på många plan och det går faktiskt att utan svårighet förirra sig bland nivåerna. Nedanstående dialog utspelar sig i den välkända filmen Lost in translation (2003) av Sofia Coppola. Scenen där den amerikanske Mr Bob spelar in en reklamfilm i Japan symboliserar på ett flertal plan de komiska inslag som kan finnas i en översättningsprocess:
 
Director [in Japanese, to the interpreter]: The translation is very important, O.K.? The translation.
Interpreter [in Japanese, to the director]: Yes, of course. I understand.
Director [in Japanese, to Bob]: Mr. Bob. You are sitting quietly in your study. And then there is a bottle of Suntory whisky on top of the table. You understand, right? With wholehearted feeling, slowly, look at the camera, tenderly, and as if you are meeting old friends, say the words. As if you are "Bogie" in Casablanca saying, "Here's looking at you, kid,"—Suntory time!
Interpreter [In English, to Bob]: He wants you to turn, look in camera. O.K.?
Bob: Is that all he said?
Bland annat kan dialogen visa differensen i kulturöversättning mellan olika yrkesgrupper där den ena är inriktad på regi och artistisk skärpa och den andra på funktionalitet och snabbhet.
Likaså kan dialogen få oss att fundera över

måndag 31 oktober 2011

Så mycket bättre?

Sett "så mycket bättre", TV4s lördagssatsning i kategorin familjeunderhållning, en fortsättning på förra årets succé med samma koncept. Populära artister i olika genrer sjunger varandras låtar, lär känna varandra under en vecka på något fint ställe i Sverige, äter fin mat och pratar förtroligt med varandra och till publiken.

Denna omgång är det artisterna Laleh, Timbuktu, Mikael Wiehe, Tomas Ledin, Martin från E-Type, Lena Philipsson och Eva Dahlgren som står för programinnehållet.

Hur mycket bättre kan det bli?

måndag 24 oktober 2011

Skärpning Maria Schottenius

Satt så där o googlade sådär som man gör ibland, lite på måfå.
   Läser Karl-Ove Knausgårds kamp del två och är helt såld. Fann del ett halvdryg men del två är lysande, identifikationen 100 procentig; har själv deltagit i föräldrakooperativa dagis o vet dess vedermödor, bor i den omskrivna staden Malmö och känner igen födslovåndor och vardagsgnabb- typ min mamma e bättre än din. 595 sidor utan en enda kapitelindelning. Kanske inte alltid så smart men i denna bok helt i sin rätt.
   Började då undra vem den där Ingrid Boström är så som sagt googlade jag på henne när jag fick syn på en artikel om Linda, hennes dotter och Karl-Oves fru som också är konstnär och nyligen kommit ut med en roman. http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/hennes-kamp-ar-explosiv
   Artikeln är inleder med ett gymnasialt stråk av miljöbeskrivningar typ himlen är metalliskt grå... för att följas av en benämning av "Knausgårdland" jag menar bara det.. att beskriva stället de bor på som Knausgårdland

söndag 2 oktober 2011

Superlyckat releaseparty

Tack alla ni som gjorde mitt releaseparty så lyckat! Solskensvärme, härlig stämning, kära återseenden, bra recensioner, trevliga möten med intressanta människor. superkul o supervarmt. stort grattis till Nadia Montes som gjort så målande bilder av innehållet i boken. Fotografierna gav både ett maffigt och sparsmakat intryck i den fina lokalen i Konstföreningens Hus i Vetlanda.

lördag 3 september 2011

Dags för releaseparty i Vetlanda!

ser fram emot releasepartyt lördag 1 oktober i Vetlanda. vet att de redan börjat sälja boken i Björns bokhandel i Vetlanda och Hamrelius bokhandel i Malmö.